2015. máj 29.

7+1 tipp ha vonatra szállsz - és nem akarsz megőrülni

írta: formiles
7+1 tipp ha vonatra szállsz - és nem akarsz megőrülni

Sokat vonatozunk. Rengeteget vonatozunk. Sőt...túl sokat vonatozunk. A legtöbbször azért döntünk a "gőzösök" mellett, mert az autónál olcsóbb, a buszoknál pedig kényelmesebb. Mármint általában. Íme 7+1 tippünk a zökkenőmentes utazáshoz. Vagy legalább annak közelébe jutáshoz. 

1. Jegyvásárlás

Mivel általában nem tudjuk előre, melyik vonatot érjük majd el melóból rohanva, a netes vásárlás nem igazán játszik az opciók között. Marad hát a személyes kontaktus. Elég egyszerű trükk létezik arra, hogy ne akarjátok egymás nyakát kitekerni a védőüvegen keresztül a jegypénztárossal.
Mosolyogj, artikulálj és ne hebegj- habogj!
A mosollyal megpuhítod és jó eséllyel ő is visszamosolyog. Hidd el, felüdülés leszel számára az előtted sorban álló nagyothalló, számlát írató nyugdíjas után. 
Az üvegen keresztül ő is pont annyit hall belőled, mint te abból amit ő mond, szóval nézz rá, miközben beszélj és formázd azokat a szavakat. 
És ha gyorsan akarsz szabadulni, akkor ezeket mindig mondd el az első mondatodban:
- X darab jegyet
- kedvezmény/teljes ár
- csakoda/retúr
- melyik nap és hány óra
- IC helyjegyet vagy gyorsvonati pótjegyet kérsz
A jegyet mindig ellenőrizd le, mielőtt eljössz a pénztáros közeléből, mert tízből négyszer biztos, hogy nem stimmel valami a kis szelvényen. 
Ja igen, még valami: ha a mosolygástól és az artikulálástól sem varázsolod elő a néni/bácsi kedves énjét...hát...legyen meg magadban a véleményed és mosolyogj tovább, irigykedjen csak! :)
10940622_10206338369604876_3908313793510639451_n.jpg
2. Ivóvíz
Mindig legyen nálad víz! Mert a vonat késik, elakad, várakozik...sosem lehet tudni. A vonaton pedig nincs ivóvíz. A csapból folyó izé konkrétan büdös, büfékocsit pedig csak nagyon ritkán lehet kifogni, ha egy nemzetközi járatra keveredünk. 
Előfordult már, hogy idős bácsinak a mellette ülő adott ásványvizet, mert nem hozott magával, a vonat viszont 80 percet késett ...
10511295_10205799740339481_3358239820058334573_n.jpg
3. Késés
Na igen...a vonatok késnek. Nem, nem késhetnek, az esetek 99%-ban biztos, hogy késnek. Csak a körülményeken múlik, hogy 5 perc vagy másfél óra lesz belőle. Ezzel nem lehet mit kezdeni. Egyszer megpróbáltuk visszaigényelni a jegy árát egy igen tetemes késés után. A helyjegy bizonyos százalékát adták volna vissza kizárólag pozitív elbírálás esetén, mely több hetet vesz igénybe. A kitöltendő nyomtatvány érthetőségéről nem is beszélve...
Aki már töltött ki ilyen papírt és kapott vissza valamennyi pénzt az utazása árából, vendégünk egy sörre!
4. Ülőhely
Ha van lehetőség a választásra, egyetlen tökéletes hely létezik a kabinos vonatokon. 
Ez pedig a fülke ajtajánál levő ülések egyike, hiszen innen a legegyszerűbb "menekülni". Legalábbis nem kell átbukdácsolni mások lábain, miközben a bőröndödet megpróbálod anélkül átvonszolni a kabintársaságon, hogy bárkiben kárt tégy. És Murphy törvénye, hogy az idős, alvó bácsi sípcsontját fogod eltalálni, miközben a válltáskáddal fejbe vered az ötévest, aki tíz perce fejezte be az ordítást. Szóval a hasonlóan szerencsétlenkedésre hajlamosaknak meleg szívvel ajánljuk ezt a már jól bevált helyet. 
5. Bőröndök
Sarkalatos kérdés, hiszen az ember szeretné maga mellett tudni a holmijait, mégsem szeretne vele kényelmetlenséget okozni másoknak. Ha nem túl nehéz a csomag vagy van olyan ritkán látott úriember a közelben, aki segít, érdemes az ember feje fölé pakolni mindent. Onnan nehezen tűnik el akkor is, ha elszundikálsz, ráadásul jó eséllyel nem zavar senkit. 
Modernebb vonatoknál játszik a két négyes ülés közötti hézag is, kényelmesen elrejt ez a kis rés akár két bőröndöt is. 
Tömött vonaton pedig az egyetlen megoldás, ha lefekteted az utazótáskát és rápakolod a lábaidat. Kisebb helyet foglal, ráadásul ha valaki meglép vele, tényleg csak magadat hibáztathatod. 
10991129_10206338370124889_4148168799827648337_n.jpg

 

6. Mosdók használata
Felszálltál és elindult a vonat? Menj el mosdóba! Igen, akkor is ha azt gondolod nem kell, ugyanis valamilyen rejtélyes módon nagyon hamar kerülnek gusztustalan dolgok ezekbe a WC csészékbe. És azok mellé. És azok fölé is...
Tudjuk, ezek "szerkezetek" soha nem amolyan ücsörgésre biztató fajták, ám ennek ellenére igen nemes célt szolgálnak a "nincs más választás" elve mentén. A tapasztalat azt mutatja, hogy akárhányszor az utazás végén merészkedünk be, az esetek nagy részében utastársaink már készültek némi meglepetéssel az utánuk érkezőnek. Ezzel kapcsolatos további mondanivalónkat inkább mélyen elnyomjuk magunkban....

7. Fülhallgató
Csámcsogás, szipogás, horkolás, röhögés, babasírás...a vonaton leggyakrabban előforduló zajok, melyek egyetlen ellenszere, ha bedugod a füled és elmerülsz a kedvenc zenéidben. Ha csak nem te vagy az, akik csámcsog, szipog vagy horkol, ugyanis akkor telepatikusan üzenjük: HAGYD ABBA!
+1 A gyerekekről
Ha már babasírás...mondanunk kell valamit. Annál idegesítőbb dolog nem létezik a világon, mikor egy kisgyerek végig üvölti az utat. S bár még nincs gyerekünk, elég tapasztalatunk van ahhoz, hogy tudjuk, egy picurt el lehet foglalni egy vonaton is. Ha nem fáj a hasa, nem jön a foga, vagy nem történt valami égbekiáltó dolog, akkor sokszor egy kis séta, egy színes mesekönyv vagy akár némi plüssállat is megnyugtatja azokat a kedélyeket.
Hangsúlyoznánk, nem neveltünk még gyereket. Ám valójában mindezzel csak azt szeretnénk üzenni a kedves szülőknek, hogy foglalkozzanak azokkal a mini emberekkel! Megszakad az ember szíve, mikor a pici kis könnyek potyognak, anyu/apu pedig úgy tesz, mintha mi sem történne éppen....

 

Mindezzel együtt pedig jó utat kívánunk mindenkinek! :)

Szólj hozzá

vélemény kritika vonat vasút vonatjegy vonatozás bőrönd gyereksírás jegypénztáros vonat mosdó 7+1 tipp ha vonatra szállsz