2015. jún 03.

Itt egyszerűen rádszakad az élmény - Nyíregyháza ékszerdoboza

írta: formiles
Itt egyszerűen rádszakad az élmény - Nyíregyháza ékszerdoboza

A Spartacus otthona a román- ukrán határ közelében. Leginkább ez az a két dolog, ami eszébe jut Nyíregyházáról annak, aki nem helyi. Hamar kiderült azonban, ez a város ennél sokkal többet tud. Ezúttal csak egy részét, egy valódi ékszerdobozt mutatnánk be nektek. Sóstófürdő meseszép!

Meglátod ezt a helyet, és nem hiszed el, de komolyan. Egyik pillanatról a másikra egy olyan turistaparadicsomba csöppen az ember, hogy nem győzi kapkodni a fejét. Elindulsz az aquapark felé, de közben meglátod, hogy az olasz étterem mellett van egy másik fürdő is, ráadásul az állatkertet még nem is láttad. Egy pillanatra lenyűgöz a tavak látványa és az itt horgászók nyugalma, de időközben feleszmélsz, hogy még vár rád a múzeumfalu, amihez a kalandpark mellett vezet az út, de közben ennél is egy jót az újonnan nyílt western étteremben. Akkor mondjuk mindezt lassabban. :)

Sóstó szíve és neve
A 9,5 hektár területű, két részre osztott tó vizének a mai napig sokan gyógyerőt tulajdonítanak. Mátyás király, Blaha Lujza, Krúdy Gyula és Karinthy mind megfordultak ezek a mesebeli helyen annak idején. 
Azóta hatalmas komplexumok épültek a tó köré, ám ennek ellenére megmaradt az a mélységes nyugalom, amit ez a környék áraszt. Jelenleg a tó egyik fele a horgászoké, míg a másik része nyaranta fürdőként üzemel. Utóbbiról lentebb még mesélünk egy kicsit. 
A tó körül egyébként futópálya van, mindemellett pedig egy kültéri "fitnessparkban" is gondoskodhatunk a jóféle kondícióról, ami ennyi fürdőlehetőség mellett bizony nem árt. :)

Éttermek és kocsmák
A sok étterem és apró kocsma közül hamar kiválasztottuk a kedvenceinket, melyet jó szívvel tudunk ajánlani. Az egyik ilyen a La Terazza nevű olasz étterem, ahol nyáron hatalmas, nyitott teraszon szívhatjuk magunkba a környék mesebeli látványát. A helyen olasz zene szól, a megrendelt ételek útját pedig egy üvegfallal elválasztott látványkonyhában lehet végig követni, ami nem kicsit tesz hozzá a hangulathoz. A pizza itt végre vékonytésztás, a széle pedig roppan, így bátran merjük ajánlani a legalább harmincféle pizzából álló választékot. Aki inkább tésztát fogyasztana, annak jó választás lehet az egyik favoritunk, a Tagliatelle mare e monti nevű finomság, mely alatt garnélarákot és vargányagombát kell érteni tésztára pakolva. Mammamia...
kep4.jpg/fotó: laterazza.hu/

Aki Olaszország helyett inkább a Vadnyugatra vágyik, annak a Colorado Steakhouse lesz a nyerő. A hangulat tízből tízes, a zene, a berendezés mind a filmekből jól ismert érzést adja át. A minket kiszolgáló pincér derekán még pisztolytáska is volt. :)
Egyébként női szemmel nézve...mindezt csak a tó felett lemenő Nap látványa tudja még tökéletesebbé tenni. 
Itt még sajnos nem volt lehetőségünk arra, hogy kipróbáljuk az étlapot, mert már siettünk és csak egy fröccsre volt időnk, de ami késik, nem múlik. Mert olyan nincs, hogy nem kóstolunk meg egy ilyen helyen egy marha steaket, egy Billy ökle fogást vagy egy halfatányérost....
11101957_10207147722638196_1648260593345159758_n.jpg

Ami a kocsmákat illeti, itt jellemzően apró, csak a szabadtéren leülős helyeket talál az ember, melyek közül a kedvencünk a Deszkás, ahol még nem volt panaszunk sem a kiszolgálásra, sem pedig az italok minőségére. Ráadásul közvetlenül a tó partján iszogatni elég menő. 

A Vadaspark
Végre egy olyan állatkert, ahol tényleg nem érzed azt, hogy az állatok szenvednek a bezártságtól. Hatalmas területekre csodálatos élőhelyeket varázsoltak ide. Erre érdemes egy hosszú délutánt szánni, mert elég nagy a terep és nyilván az a cél, hogy mindent megnézzen az ember. A vízi világtól kezdve a sarkvidéken át, a Kárpát- medence élővilágától a Viktória házig kalauzolnak minket az Amerikán keresztül Afrikáig, a világ minden szegletébe.

Az elefántoknál érdemes figyelni, ugyanis tábla is figyelmeztet rá, hogy ezek az állatok szeretnék dobálni, ráadásul remekül céloznak. :)
Ja, és a medvét semmiképpen ne hagyjátok ki, hatalmas arc! 

A múzeumfalu
A régi korokat idézi ez a hely, ahol nem csak régi mesteremberek műhelyeit és korabeli, berendezett iskolát, de élethű kunyhókat és eredeti szerszámokat is megtekinthetnek az ide látogatók. 
A templom és a különleges, csónak alakú sírok igazi kuriózumnak számítanak itt, de az élelmiszerbolt korhű berendezése is valódi időutazóvá teszi a betérőket. Itt elég gyakran lehet belefutni programokba, érdemes fellépni a honlapjukra mielőtt felkerekedünk. 

A fürdők
Már 1700-as évek végén rájöttek az emberek arra, hogy ide fürdőt kell építeni. Azóta három különböző helyen mártózhatnak meg az ide érkezők. 
Az egyik az Aquarius Aquapark, ahol számtalan csúszda, élményelem, jakuzzi és medence várja a vendégeket. A mi kedvencünk a "fekete lyuk" névre hallgató csúszda, ami garantáltan megnöveli az ember adrenalin szintjét. :) A favoritok közé került az "örvény" is, amikor egy kör alakú folyosón visz körbe a víznyomás. Több helyen van ilyen, de itt végre nem csak simogattak a vízsugarak. Konkrétan alig tudtunk kijönni belőle. :)
Van külön gyerek rész, de mind az idősebb korosztály, mind az úszni vágyók megtalálhatják számításaikat az igen nagy terepen. A kültéri melegvizes medencék élménye pedig úgyis mindenki kedvence. Ugyanígy senkit nem fog hidegen hagyni a medence területén üzemelő két bár....mert ki hagyna ki egy koktélt, miközben a vízben ázik... :)
A park területén egyébként mindenhol úszómesterek vannak, így teljes a biztonság. Ráadásul egyik sem az az idegesítő fajta, szóval plusz pont a komplexumnak. :)



A Fürdőház ezzel szemben sokkal inkább a nyugalom szigete. A kis medencék és a szaunák a kifejezetten pihenésre vágyóknak nyújtanak tökéletes élményt. A beszélgetések és a wellness helye ez, ahol meglepő módon nem csak a idősebb korosztállyal találkozhatunk. 


A Tófürdő azoknak a terepe, akik szeretik a természet közelségét, ugyanis itt a fűben fekszel, a homokban játszol és a tóban fürdesz. Első pillantásra olyan, akár egy mini- Balaton, ahol remekül lehet lehet röplabdázni és homokvárat építeni a parton. :)

A lényeg tehát, hogy ez a kis "sziget" valahogy mindenkinek megadja azt, amire vágyik. Egy hűsítő csobbanást, egy nyugodt horgászatot, egy kiadós futást, egy finom ebédet, egy jó fröccsöt vagy csak egy panorámás sétát. 

 

Szólj hozzá

vélemény kritika Nyíregyháza Deszkás üdülőövezet Múzeumfalu Sóstó Vadaspark Parkfürdő Sóstófürdő La Terazza olasz étterem Colorado Steakhouse Aquarius Aqua fürdő Tófürdő Nyíregyháza ékszerdoboza