2015. jún 15.

A csíramálé és a kerékpározás városa - Szentest látni kell

írta: formiles
A csíramálé és a kerékpározás városa - Szentest látni kell

Van egy apró város Csongrád megye szívében, ami olyan, mintha egy mesekönyv elevenedne meg előttünk. Körforgalmak, vízparti sétányok és felújított terek városa Szentes. A csíramálé, a palincs és a gyroszos pizza otthonában jártunk. 

A dél- alföldi városka a Tiszától keletre fekszik, nem is olyan messze Szegedtől. A felújított városközpontból indulva a Kurca part felé vettük az irányt. Ez a folyó szeli ketté Szentest, a partja pedig valami meseszép. A kavicsokkal kirakott sétányról nappal a természetet, este pedig a kivilágított szökőkutat csodálhatják az ide látogatók. Innen mindössze néhány perc sétára van a városi liget, amely tenisz pályának, uszodának, élményfürdőnek és kalandparknak ad otthont. 

2015-06-13_20_37_03.jpg

2015-06-13_20_40_13.jpg

 A másik irányba indulva a Kossuth tér látványa nyűgözi le az embert. 

2015-06-13_20_45_35.jpg

Nem sokkal arrébb pedig a sétáló utcán találhatjuk magunkat, ahol  üzletek, pékségek, fagyizók és a mozi sorakoznak sorban. (Utóbbiban rendszeresen vetítenek 3D-s filmeket!)
Érdemes odafigyelni, hiszen a város egész területén kiépített kerékpárút fut a járda mellett, melyet tényleg használnak. Hollandiának kihívója akadt kerékpárosok tekintetében. :)

Egyébként ha két dolgot kellene kiemelni innen: körforgalmak és templomok! Az indokolatlanul rengeteg körforgalom valójában szép, de még a helyiek sem tudják pontosan, mi volt mögötte az elképzelés. Mindenesetre tényleg esztétikusan vannak kiépítve. 

2015-06-13_20_46_28.jpg

Ami a templomokat illeti, van itt református, katolikus, görög- keleti és evangélikus templom is, melyek közül mind aktív. Itt áll egyébként egy egykori zsinagóga épülete is, amely jelenleg könyvtárként üzemel. És a mai napig gyönyörű.
dsc_9878.JPG/Jelenleg és régen - Forrás: szentes.hu/

Ha kaja, akkor....
Akkor nincs itt annyi hely, hogy felsoroljuk az összes favoritunkat, így kettőt emelnénk ki. Ha szórakozással egybekötött kajálásra és iszogatásra vágyik az ember, akkor a Chicagoban a helye, ahol a hangulatos teraszon elfogyasztott marha steak vagy pisztráng után lehetőség van bowlingozásra és billiárdra is akár egy laza sörözés keretében is. A kiszolgálás makulátlan volt, az étellel is elégedettek voltunk. 

2015-06-13_20_54_05.jpg

A másik hely azoknak való, akik régóta vágynak egy jó pizzára. Akkor ugyanis a Venezia Pizzéria lesz a nyerő. Külön kiemelnénk itt a gyroszos pizzát, ahol a pizzatésztára fektetett husira komplett tzatzikis salátaálmot pakolnak. Ilyen megvalósítást máshol még nem nagyon láttunk. Tényleg nagyon finom...

Ha ital, akkor...
Centrum Söröző
! Az árak elfogadhatóak, a kiszolgálás gyors és úgy tűnik, ez a város egyik szíve esténként. Nyáron a terasz rész kifejezetten kellemes, ráadásul közel van mindenhez. 
A másik hely a Belvárosi Favágókhoz nevet viseli, ahol szintén kellemes környezetben lehet elfogyasztani egy hideg fröccsöt vagy egy forró kávét. 

Ha édesség, akkor....
Szent Korona Cukrászda
! Szentes egyébként a fagyizók városa, úton- útfélen belebotlik egybe az ember. Ez a cukrászda azonban hatalmas, gyönyörű és elég nagy a választék. Csak úgy hívogatják az embert a sütemények.

dsc_3062.jpg

/Mivel mi már csak sötétben jártunk erre, a kép forrása: szentes.hu/

:) Jó tanács a "kezdő szentesieknek", itt a kókuszgolyó sok helyen puncsgolyó néven fut! :)

Egyébként elterjedt édesség errefelé az úgynevezett csíramálé, amely tulajdonképpen egy csíráztatott gabona felhasználásával készült édes lepény, ami tényleg nagyon finom. Sajnos nyáron már jellemzően nem lehet kapni, de egyébként bármelyik zöldségesben megvásárolható, kizárólag Szentesen és vonzáskörzetében. 
dscf0093-2.jpg

A város látnivalók szempontból három nap alatt bőven kimeríthető, bár tény, hogy a strandolást, a fagyizást és a biciklizést annyira nem könnyű megunni. :) Apropó, a város vezetésének üzenjük, hogy ha a Kurca partján lenne egy fröccsterasz, mi ott törzsvendégek lennénk! :)

Ja, és még valami. Szentesen nem ismerik a libikóka kifejezést. Itt a gyerekek palincsoznak! :)

 

Szólj hozzá

libikóka csíramálé puncsgolyó Tisza Szentes Szent Korona Cukrászda Venezia Pizzéria Chicago Bowling Pub Kurca palincs