2015. máj 12.

Áll az alku? - Rendhagyó piacmustra I. rész

írta: formiles
Áll az alku? - Rendhagyó piacmustra I. rész

A piac valahogy hamar a közös életünk részévé vált. Legyen szó bolhapiacról, kézműves piacról, régiségpiacról vagy zöldségpiacról, mi már elég sok helyet teszteltünk. Mutatjuk az általunk is rendszeresen látogatott és jónak tartott hazai kínálatot. Megmutatjuk azokat a helyeket, ahova mindenképpen érdemes ellátogatni. Első körben Budapest, Nagymaros, Eger és Nyíregyháza került nagyító alá. 

market_place_drawing.jpg

BUDAPEST
Fény Utcai Piac
Remek kavalkád. Ha valamilyen ínyencséget szeretnénk alkotni a konyhában, mindenképpen itt a helyünk. Az árak néha borsosabbak mint más piacokon, a minőséggel azonban még sosem volt probléma. 
A szarvasgombán keresztül a különleges sajtokon át, ropogós savanyúságot, édesköményt, friss spárgát, különféle húsokat, de még eszméletlen kolbászokat és sonkát is vásároltunk itt. 
Egyetlen dolgot nem szabad itt: forralt bort vásárolni az alsó szinten található kis söntésben. Az annyira nem finom. 

Bosnyák téri piac
A Fény Utcai kevésbé borsos változata ez, ahol viszont nem csak élelmiszert talál az ember. Régi könyvek, műanyagáru, kézműves termékek, kínai ruha, de még friss fűszernövény is kapható itt. 
A húsoknál érdemes jól megnézni, mit választunk, a zöldségek azonban hibátlanok. A legédesebb jelenség a bácsi, aki a piac területén köröz és annyit kiabál: "Zacsit, zacsit tessék! Zacsit vegyenek!" :)

Cédrus Piac
Hétköznapi gyors bevásárlásra alkalmas, ha nincs időnk nagy piacolást csapni, de mégsem szupermarketben szeretnénk vásárolni. Hús, zöldség, gyümölcs, házi tejtermékek. Ezek az alapok.

PeCsa piac
A mi kis közös kincsesládánk. Százötven magyar forintért lépheted át a kaput. Van, hogy lapos a kínálat, viszont nem egyszer találtunk már értékes kincsekre ezen a helyen. Gyűjtőknek kötelező, hiszen csak úgy ömlik az emberre a bélyeg, a képeslap, a régi játék és könyv. 
Alkudni mindig ér, de a tömeget bírni kell, hiszen sokszor lépni is alig lehet. Az élelmiszerek szavatossági idejét viszont érdemes figyelni. 

Ecseri Piac
Elképesztően fura világba csöppen az ember, aki ide látogat. Valamilyen furcsa időutazás ez...mintha egy elromlott időgép az elmúlt korok összes holmiját egy helyre dobálta volna össze. Itt több csoportja van az árusoknak.
A pofátlanok (már elnézést, de tényleg!) nem engednek alkudni és sokszor túlságosan is túlbecsülik a portékák értékét. Itt nem érdemes időzni, nem nagyon találhatunk közös nevezőre. 
Vannak azok, akik már évtizedek óta ott árulnak, forog náluk mindenféle régiség. Náluk érdemes kutakodni, sokszor ritka kincsenkre bukkanhatnak a türelmesen válogatók. Velük lehet alkudni, általában tisztában vannak az adott tárgy értékével és az alku-kerettel is. 
A harmadik csoportot nem tudom, hogy írjam le. Hogy neveznél egy idős nénit, aki két apró, régi játékbabával áll egy egészen nagy asztalnál? legutóbbi látogatásunk óta van egy szőke, kócos, kopott babám 200 forintért. Nem fogadott el érte többet. Ha látjátok, ne menjetek el mellette!

EGER
Régiségpiac
Minden hónap harmadik vasárnapján, a Bazilika mögött tömörül össze az ország (szinte) összes régiségkereskedője egy elképesztően hatalmas területen. Nem tudsz olyat keresni, amit valaki nem tud adni. Vagy nem tud valakit ó, aki tudja, hogy ki ismer olyat, akinek biztosan van. 
A kínálatban antik fegyverek, lemezek, könyvek, üvegek, öngyújtók, bélyeggyűjtemények is vannak, de még padlásról kipakolt félszemű játékmaci is árúba bocsátja itt magát. Az árak nagyon változók. Nagyon jó árban vettünk itt egy alkalommal bélyegeket, ha hagytunk már itt könyvet azért, mert a tulajdonos nem engedett az árából. 

Viszont az igazi rajongóknak van még egy tippünk. Van egy Antikvitás a Fazola Henrik utcában. Öreg a ház, beázott a tető. Egy idős bácsi árul ott, egész nap ott vannak a kutyusával. Egy valódi kincsesbánya. Festmények, ládák, dobozok, könyvek...de még egy több évtizedes esküvői ruhát is találtunk. Olcsó, kellemes. Alig akartunk továbbállni. Végül egy szalmával díszített fadobozzal, egy doboznyi könyvvel és egy csodaszép festménnyel lettünk gazdagabbak. 


NAGYMAROS
Termelői piac

Teljesen véletlenül futottunk bele ebbe a kavalkádba. Én még életemben nem ettem ennél finomabb házi süteményt, mint amit itt kínáltak. Idős, kendős néni tepsiből árulta, ott a helyszínen vágott nekem egy méretes szeletet. De volt itt minden, amit csak az ember szeme kívánt. Még olyan is, amit nem. Friss gyümölcslevek, házi sajtok, ezerféle szörp és kozmetikum. Minden kizárólag a gyártótól. Komolyan, alig bírtuk abbahagyni a dőzsölést. 
Jó hír, hogy a vasútállomás csupán néhány méterre van a piactértől, szóval Budapestről sem nehéz a helyszín megközelítése. A Visegrád felől érkezőknek pedig csak öt percet kell sétálni a rév kikötőtől. 

NYÍREGYHÁZA
Jósavárosi piac

Nem túl nagy, de a türelmesek találkozhatnak értékes holmikkal. Innen lett meg például Sinatra bakeliten száz forintért. Van a kínálatban bútor, könyv, játék és virág is. Legutóbb a könyvárus bácsi standjánál nézelődtünk, mikor egy "női arcszőrtelenítőt" igyekezett ránk sózni. Legalábbis ő így nevezte. :)
Viszont van itt egy idősebb úr, aki sokszor hegedűn játszik. Elég jó hangulatot varázsol a piaci forgatagba. 
Ja, és van itt egy büfé.Nem drága, friss és finom. És torillába tekerik a rántott csirkét. 

A legfontosabb: alkudni mindenhol ér! Sőt, illik! :)

Szólj hozzá

vélemény kritika gyümölcs zöldség antik élelmiszer bolhapiac bakelit lemez kavalkád fény utcai piac bosnyák téri piac ecseri piac Nyíregyháza - Jósavárosi piac régiségpiac Egerben pecsa piac nagymaros piac